Att kvaliteten på den glass vi köper i butikerna varierar är inget nytt. Då talar jag inte om glasspinnar eller strutar, utan den som vi köper i paket eller byttor.
Ett av fabrikernas vanligaste trick för att sänka sina kostnader är att vispa in extra mycket luft i glassen. Följden blir att du gör en dålig affär och betalar för att bära hem luft. Jämför du priser med volym som grund (kronor per liter) biter du dig i tummen. Det vettiga sättet att jämföra priserna är att utgå från vikten. Då får du reda på vilken mängd råvaror du får för dina pengar.
Jag besöker några butiker för att se hur glasspriserna anges. Vad som slår mig är att kvalitetsglass, som Ben & Jerrys och Bruno Gelato, verkar utgå från vikten i sina glassförpackningar. Ett glasspaket kan till exempel innehålla 500 gram, vilket ger ett lite ojämnt tal för volymen. Undantaget är Hägen Dazs, som säljer sin glass i halvlitersbyttor.
På de flesta glassförpackningar anges både volym och vikt tydligt, även på lägre kvaliteter. Men när jag tittar på en bytta från SIA-glass hittar jag inte någon viktangivelse.
Jämförpriserna på butikernas prisetiketter anges alltid i kronor per liter. Men enligt Konsumentverkets regler kan priset anges antingen per kilo eller per liter. Det finns alltså ett utrymme för förbättring.
Andra bloggar om: Glass, Jämförpris, Innehåll, Kilopris
Lämna ett svar