Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Svenska pensionärer har det bäst och skattar inte mer
 • Pensionärerna verkar ha hamnat i fokus i valrörelsen. Det kanske inte är så konstigt, de är många och röstar verkligen. Men nu får vi svart på vitt, de ska inte gnälla.

  Andelen pensionärer med låg ekonomisk standard har sjunkit stadigt sedan 2000. Då låg andelen på runt sju procent. 2007 hade siffran sjunkit rejält till två procent. Men om man jämför med befolkningen i stort har den däremot ökat under de åren – från åtta till knappt 15 procent, enligt socialdepartementet. Det skriver TT i en artikel.

  Det kanske inte är så konstigt. Gruppen fylls ständigt på med personer som fyllt 65. De nya har ofta bättre pensioner, genom avtal och eget sparande. Dessutom är alla i praktiken inte pensionärer, de arbetar efter 65 års ålder. Då har de bättre inkomster, de behöver inte leva på pensionen. Gruppen som kallas pensionärer får bättre ekonomi.

  Mer konstigt är vissa nationalekonomers sätt att räkna. Det är fel att de svenska pensionärerna beskattas hårdare än vanliga löntagare, hävdar två nationalekonomer på DN debatt. Men då räknar de in företagens arbetsgivaravgift i beskattningen. Likhetstecken sätts mellan företagens lönekostnad och verklig lön.

  Från organisationen Svenskt Näringsliv brukar man ofta hävda att arbetsgivaravgifterna ska räknas in i den beskattning som sker av löntagarna, trots att den betalas av arbetsgivarna. Och mycket riktigt, Svenskt Näringsliv står bakom den organisation som de båda ekonomerna är verksamma vid, Institutet för Näringslivsforskning.

  I ett internationellt perspektiv har dock svenska pensionärer det riktigt bra, skriver TT. Enligt en sammanställning som pensionsbolaget AMF gjorde 2008 hade svenska pensionärer, tillsammans med de österrikiska, faktiskt de bästa levnadsförhållandena i Europa. Och de svenska pensionärerna var dessutom lyckligare än de österrikiska, enligt undersökningen som TT refererar.

  Slutsatsen måste alltså bli att pensionärerna ska sluta gnälla. Ni har det bra och betalar inte mer skatt!

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 19:40

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.