Kommer ni ihåg när handlarna började ta betalt för kassarna? De var för dyra att tillverka, sade man då. Skälet var diskutabelt redan då, och gäller definitivt inte i dag. Försäljningen ger handlarna en miljardvinst, berättar Sydsvenskan.
Livsmedelshandeln tjänar varje år närmare en miljard kronor på försäljningen av bärkassar. Vinstmarginalen är skyhög jämfört med vad dagligvarukedjorna tar in på andra produkter.
– Vi sticker inte under stol med att vi har en god avans på bärkassarna. Men vi tycker det är självklart att ta betalt för dem eftersom de inte är gratis att tillverka och det maste stå klart för konsumenterna, säger Magnus Frisk, informationschef på Coop Sverige.
Kunderna betalar tredubbelt för bärkassarna mot vad de kostar butikerna att köpa in. Men kedjorna är mycket förtegna om försäljningen av bärkassar.
– Visst kan man tycka att priset på våra kassar är högt, men intäkterna från kassarna gör att vi kan hålla lägre pris på maten, säger Eva Röing, informationsansvarig på Axfood som står bakom Willys och Hemköp.
För kedjorna är trycket på bärkassarna också en viktig del av deras marknadsföring.
– Otvivelaktigt har bärkassarna ett stort värde i vår marknadsföring. Samtidigt ligger beslutet ytterst hos kunderna. Skulle priset göra att de slutade köpa våra bärkassar fick vi sannolikt tänka om, säger Eva Röing till Sydsvenskan.
Själv tycker jag att kedjorna borde betala för att göra reklam på mina kassar. Trycket gör ju kassen dyrare, de borde erbjuda ett otryckt alternativ till lägre pris. För det mesta har jag en kasse med mig, men ibland köper jag en, mest för att ha något att packa soporna i. De soppåsar man kan köpa i rullar är för tunna.
Andra bloggar om: Dagligvaruhandel, Plastkassar, Kassar
[…] då? Kassarna visar sig vara, som namnet antyder, en kassako för handlaren. Beräkningar visar att handlarna tjänar ungefär en miljard kronor på […]