Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Nordisk mat inte tokig för hälsan
  • Fiskrätt Det har tjatats mycket om medelhavsmat och hälsa de senaste åren. Det har snarast lå¨tit som om vi måste gå över till den maten för att leva sunt.

    Men modern, nordisk kost med lax, havre, äpplen och rapsolja kan sänka vikten och vara lika bra för hälsan som den berömda medelhavsmaten. Det visar nu Uppsalaforskare i en studie som presenterats på Läkartidningens livsstilssymposium, läser jag i DN.

    Forskargruppen utgick från medelhavskosten, men bytte ut vissa komponenter mot nordiska motsvarigheter. Exempelvis byttes olivolja mot rapsolja. De som följde den nya kosten fick en kraftig förbättring av sina blodfetter (kolesterol), sänkt blodtryck och förbättrad insulinkänslighet.

    – Kosten hade nästan lika bra effekt på blodfetterna som de kolesterolsänkande läkemedlen statiner. Det här är Mat som vi har ätit i generationer i Norden och vi är troligen genetiskt anpassade för den. Om fler åt så här skulle färre drabbas av hjärtinfarkt och typ 2-diabetes, säger Ulf Risérus, som är docent i klinisk nutrition och metabolism vid Uppsala universitet, till DN.

    Jag känner mig inte speciellt förvånad. Vi har mycket mat som är både god och hälsosam. Jag tänker till exempel på råvaror som lax, rotfrukter och frukt. Vid Medelhavet kan du dessutom inte plocka nyttigheter som blåbär, lingon, hjortron och havtorn. Jag har svårt att förstå varför Medelhavsländernas motsvarighet skulle vara bättre.

    Uppdatering: Så småningom kom även GP med en artikel om Uppsalaforskningen.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 10:49

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.