Usa:s livsmedelsmyndighet FDA har nyligen officiellt beslutat att mat från klonade djur är säker ur hälsosynpunkt. Även EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA, har gjort samma bedömning, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Jag har tidigare bloggat om saken. Det vore mycket förvånande om kött och andra produkter från klonade djur skulle vara farliga för hälsan. Det klonade djuret är i praktiken inget annat än en enäggstvilling till det djur det fått sina arvsanlag från. Frågan är betydligt enklare än för genmodifierade organismer, GMO. Genuppsättningen förändras inte vid kloning.
Däremot finns det andra, etiska, synpunkter på frågan. Ska vi minska den naturliga variationen? Ska vi försöka behålla de egenskaper vi anser bra idag, hur är det i morgon? Det finns en mängd goda frågeställningar, det är där diskussionen ska föras.
Att USA nu säger ja är en stor sgéger för dem som avskyr det normala. Nu blir det fritt fram att manipulera och det öppnar garanterat för att på sikt genomföra andra manipulationer. Jag tror att den här utvecklingen på sikt kan ställa till det ordentligt i naturen. Vad händer när djur som klonats fram börjar komma ut i naturen?
Luft till salu: Svaret på din sista fråga är: Antagligen samma sak som om det djur det klonats från kom ut i naturen. /Carl