Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Läppstift – med en dos bly
 • läppstift Man tycker knappast att tungmetaller hör hemma i kosmetika, framför allt inte den man har på läpparna. Men en dansk undersökning, som jag hittar via en artikel i GP, har hittat bly i i 16 av 24 testade sorter.

  Bly är en tungmetall som kan påverka fertiliteten och skada ett fosters utveckling. Även vid låg exponering kan nervsystemet skadas.

  Det finns ingen nedre gräns för när bly inte är farligt. Det slog EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, nyligen fast, skriver GP.

  Högst blyhalt hade, anmärkningsvärt nog, ett ekoläppstift. Green People, som bland annat säljs på Coop, uppmätte ett värde på 1,2 milligram bly per kilo.

  I Sverige har Läkemedelsverket tillsynen när det gäller Kosmetika. Monica Tammela är chef för enheten för kosmetiska och hygieniska produkter på Läkemedelsverket. Hon anser inte att mängden bly i de undersökta läppstiften är oroväckande hög.

  – Nej, vi bedömer att halterna är försumbara. De ska inte innebära någon risk för dem som använder de här läppstiften. Det är antagligen oundvikligt vid produktionen, säger hon till GP.

  Uppdatering: Även DN läser GP och har gkort en artikel om detta.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:15

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.