Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Konsumentprodukter tillverkas i kinesiska arbetsläger
  • Allmänt 23.09.2010

    En del av de produkter som vi importerar från Kina tillverkas av fångar i arbetsläger, avslöjar Ekot. Inslaget bygger på uppgifter från en tidigare fånge, Harry Wu, som var fånge i så kallade ”laogai-läger” i nästan 20 år. Numera driver han en organisation som undersöker omfattningen av tvångsarbete i kinesiska arbetsläger.

    Sedan 20 år tillbaka, säger han, så arbetar däremot de flesta fångar med att tillverka konsumentprodukter för export, inte minst skor och kläder. Mycket av de skor, t-shirts och annat som fångarna tvingas göra går alltså på export hit till Europa.

    Nu ska EU-parlamentet och kommissionen diskutera frågan.

    – När konsumenter får reda på att i lägren finns samvetsfångar vill man inte köpa sådana stövlar, t-shirts eller andra produkter, säger Centerpariets EU-parlamentariker Lena Ek till Ekot.

    Om detta är riktigt är det naturligtvis för jäkligt, sådana varor vill vi inte köpa. Men när jag läser Ekots inslag slår min källkritiska funktion till. I och för sig tror jag att detta kan vara fullt möjligt, men inslaget verkar bygga på uppgifter från en enda källa. Uppgifterna behöver alltså bekräftas från andra håll.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:47

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.