Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Mer om vinterns höga elpris
  • Elmarknad 01.10.2010

    kraftledning Det norska elnätsbolaget Statnetts agerande i vintras bör prövas rättsligt, säger två forskare på DN Debatt. De grundar sig på en rapport från Energimarknadsinspektionen som har granskat vad som hände med den svenska elförsörjningen.

    ”Rapporten pekar på flaskhalsar i det högspända stamnätet mellan södra Norge och Sverige som en bidragande orsak till de extrema elpriserna i Sverige”.

    Statnett skapade enligt rapporten ”dessa flaskhalsar genom att medvetet begränsa överföringskapaciteten i den så kallade Hasleförbindelsen som knyter ihop södra Norge och Sverige. Den 8 januari stängdes förbindelsen till och med helt och hållet”.

    När det svenska elpriset översteg tio kronor per kilowattimme pendlade det i södra Norge mellan 40 öre och 1:60 kronor, enligt TT.

    Vi lär nog få höra mer om anledningarna till det rusande elpriset. Hittills har ju Svenska kraftnät anklagats för att klantat till det. Det enda som är säkert är att den avreglerade elmarknaden inte fungerar och att det är vi konsumenter som fick betala.

    Men det är fortfarande märkligt tyst från politikerna.

    Debattinlägget har uppmärksammats av Ekot och TT, i flera tidningar.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:04

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.