Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Nya EU-regler för säkrare leksaker når inte ända fram
 • Nya EU-regler ska göra leksaker säkrare. Men från svensk sida är man inte nöjd med att det fortfarande är tillåtet för godis- och kextillverkare att lägga in leksaker i livsmedel vilket innebär en kvävningsrisk, enligt ett pressmeddelande från Konsumentverket.

  EU- Direktivet är i stort i linje med svenska krav på barnsäkerhet, enligt Wanda Geisendorf, barnsäkerhetsexpert vid Konsumentverket.

  – Från Konsumentverkets sida är vi i huvudsak nöjda. Direktivet innehåller en mängd olika säkerhetskrav som Konsumentverket föreslagit, till exempel på ljudnivå, på gungor och andra lekredskap för hemmabruk och på att hastigheten på eldrivna lekfordon ska begränsas. Vi har också fått igenom kravet att även leksaker på dagis ska omfattas av säkerhetskraven.

  Men på några punkter innebär de nya direktiven, som är en revidering av de regler som gäller sedan 1988, inte den skärpning som verket skulle velat se. Detta gäller bland annat leksaker som kombineras med godis och kex där tillverkaren fortfarande får lägga i leksaker som kan innebära en kvävningsrisk för barn.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:38

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.