Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Dyrare påskalamm?
 • FårIbland är det nästan komiskt. Lagom till midsommar blir det alltid ont om jordgubbar, till jul blir det granbrist. Nu, med påsken i sikte, ringer varningsklockan för lammkött. Men den här gången verkar larmet vara bättre underbyggt.

  Lagom till påsk blir det av brist på lammkött i Sverige. Fåruppfödarna på Nya Zeeland satsar på mjölkproduktion och överger landets paradgren, skriver TT i Sydsvenskan.

  Resultatet innebär en sänkning av produktionen med tre miljoner lamm från världens största fåruppfödare.

  – Nedgången betyder att vi har svårt att få tag på lammkött i de volymer vi behöver och det betyder också att köttet blir dyrare för konsumenterna, säger Mikael Olsson, vd för Sveriges största lammköttsimportör Annerstedt Flodin, till TT.

  Den minskade produktionen innebär att det kommer att bli svårt att hitta billigt lammkött i butikerna lagom till påsk.

  – Hur mycket priset stiger i butik vet vi inte, men räkna med 6-8 procent mer, säger Mikael Olsson.

  Men alla är inte ledsna för det. Svenska uppfödare vädrar morgonluft, berättar ATL.

  För svenska lammuppfödare är det ett bra tillfälle att öka produktionen och ta marknadsandelar på bekostnad av importköttet. I nuläget är knappt 40 procent av de 11 500 ton lammkött som äts i Sverige per år svenskt.

  Tomas Olsson, ordförande för Sveriges lammproducenter, räknar med stigande priser framöver. Dels beror det på högsäsongen vid påsk, dels på att det blir brist på lammkött.

  – Vi borde kunna nå 50 procents självförsörjningsgrad i Sverige, säger han.

  Idag är lammpriset cirka 32 kronor per kilo. Om priskurvan följer tidigare år så når priset 40 kronor framåt påsk, enligt ATL.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:09

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.