Efter succén med närproducerat och ekologiskt kött, kommer nu fiskerinäringens svar på konkurrensen om svenska familjers middagsvanor: Närfiskade firrar. En mer avancerad urpsrungsmärkning, enligt en artikel i Bohuslänningen.
Med ett nytt sofistikerat märkningssystem, ska kunderna direkt i butiken få veta vem som fiskat middagsfisken och var. Det blir ungefär som när Krav eller Gröna Gårdar märker sina köttstycken med gårdsnamn och slaktdatum i butiken.
Informationen ska också innehålla datum för när fångsten drogs upp ur havet. Fiskeribranschen har förberett detta i ett par år och hittills finansierat planerna med EU-stöd. Men hittills har bara ett par hundra fiskare, grossister och grossister utbildats till starten av det nya märkningssystemet som fått namnet ”Närfiskat”.
Med utbildning blir de licensierade i det här nya ursprungsmärknings-systemet. Göteborgs fiskauktion blir först ut i landet att nyttja Närfiskat, skriver tidningen.
Andra bloggar om: Fisk, Ursprungsmärkning, Märkning
Lämna ett svar