Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » För varmt i kyldisken
 • TermometerJag brukar inte dra mig för att handla färskvaror som börjar närma sig bäst-före-datum, då kan jag ofta göra ett klipp. Men varornas kvalitet beror naturligtvis på hur de förvarats, och då främst vid vilken temperatur.

  Jämfört med andra länder har svenska butiker en förhållandevis hög temperatur i kyldiskarna, rekommendationen är högst 8 grader. Men nu höjsröster för en sänkning av temperaturen, läser jag i DN.

  – Det måste ske en förändring. Det hade blivit bättre för konsumenten och man slipper dessutom slänga så mycket mat. Kan man klara kyldiskarna längre söderut där det dessutom är varmare utomhustemperatur borde det finnas samma goda möjligheter att klara en lägre temperatur här i Sverige. Jag tror att det är bristande vilja, säger Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien vid Restauranghögskolan i Grythyttan, till DN.

  Min vän Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm bloggar om saken. Hon har lett en diskussion om temperaturerna i samband med Chark-SM i Göteborg, med ICA, Citygross och Scan som medverkande. Helt klart är att ICA tänker ta lång tid på sig att få en vettig temperatur i alla kyldiskar i butikerna, skriver hon.

  Så här gick ICAs resonemang, enligt Louise: Eftersom det finns många av oss konsumenter som inte begriper att vi ska ha låg temperatur i våra kylskåp så spelar det ingen roll om ICA sänker temperaturen i sina kyldiskar.

  Louise kommenterar: Så himla lågt att skylla på oss konsumenter!!!

  Jag kan inte annat än hålla med.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:56

 • En Kommentar

  • Eric skriver:

   Jag har en bild från en överfylld köttkyldisk, tagen i en livsmedelsbutik i Göteborg.
   Överfylld.. säkert 3dm över kanten på kyldisken! (om jag minns rätt.)
   Hittar jag bilden igen ska du få den.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.