Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Priset för döden varierar stort
  • Privatekonomi 15.11.2010

    Det kostar att dö. Dels får vi betala begravningsavgift som gör att vi kan begravas, dels får vi betala för själva begravningen. Jag har hittat ett par artiklar som reder ut kostnaderna.

    Begravningsavgifterna, som vi betalar via skattsedeln, varierar stort över landet, konstaterar TT i en artikel. Begravningsavgiften ska täcka kostnaderna för att ordna gravplatser för alla invånare plus lokaler och anställda som krävs för det.

    Övre Älvdals och Silleruds församlingar i Karlstads stift får högst avgifter under 2011. Där är begravningsavgiften 76 respektive 75,5 öre per intjänad hundralapp. De lägsta tas ut i Stockholms kommun samt Danderyds, Lidingö och Tyresö församlingar. I Stockholm är avgiften 7 öre per intjänad hundralapp, skriver TT.

    DN har gjort ett försök att jämföra priserna för en begravning, mellan olika begravningsbyråer. Det är svårt eftersom d flesta begravningsbyråer ger ut prisuppgifter först efter ett möte med kunden eller visar färdiga helhetslösningar i sina broschyrer, konstaterar DN.

    Priserna för olika standardbegravningar som olika begravningsbyråer har varierar stort. Det billigaste exemplet slutar på 7.500 kronor medan ett standardexempel som Sveriges begravningsbyråers förbund tagit fram slutar på 24.900 kronor. Men priserna går som sagt inte att jämföra eftersom innehållet varierar stort.

    Det enda sätt att jämföra priser som jag kan se är att själv ta fram ett förslag på innehållet i begravningen. Därefter kan man vända sig till olika byråer och be att få en prisuppgift. Jag har en känsla av att byråerna lätt kan utnyttja den utsatta situation som kunden befinner sig i, och räknar med att kunden inte är priskänslig.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:28

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.