Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Dyrt med PPM-rådgivare
 • Den senaste pensionsuppgörelsen innebar att vi blev tvungna att spela på börsen med en del av våra pensionspengar. Många vill inte göra det själva, en halv miljon sparare har överlåtit spelandet till rådgivare – mot avgift. Men hälften av sparpengarna kan försvinna i avgifter om man låter företag ta hand om fondplaceringen av premiärpensionen, läser jag i en DN-artikel.

  – Omkring en halv miljon sparare betalar 500 kronor per år helt i onödan. Varför i herrans namn betala en avgift när det finns ett statligt alternativ som är gratis? frågar sig Claes Hemberg, sparekonom på AvanzaBank, till DN.

  Gratisalternativet han syftar på är att låta pengarna stå i 7:e AP-fonden. Där hamnar de om man inte väljer något annat.

  Men jag förstår fortfarande inte varför vi ska vara tvungna att spela med en del av våra pensionspengar.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:15

 • 2 Kommentarer

  • Claes Hemberg skriver:

   Spela med pensionen, frågar du. Problemet är att vår gemensamma ekonomi växer långsammare idag. Då räcker inte bankkonto, utan vi behöver spara i företag som anställer o växer, via ex aktiefonder. Då blir räntan kanske 6-7% istället för 1% på bankkontor. Du kanske upplever det som ett spel, för att värdet varierar. Men så växer företag mer ojämt. Eftersom du inte ska använda alla dina pengar redan nästa vecka gör det sedan inget om värdet varierar, även om det känns lite väl överraskande ibland. Men vi kan väl stoppa de som försöker tjäna pengar på vår oro?…Hälsning Claes

   Jag har tagit bort en länk till en kommersiell webbplats i denna kommentar, se kommentarsreglerna. /Carl

  • Carl skriver:

   Claes: Visst kan man tjäna på det. Men också förlora, vilket många investerare fått erfara de senaste åren. Det är därför jag kallar det för att spela. Jag kan inte inse varför alla är tvungna att spela med en del av sina pensionspengar. /Carl

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.