Det kan inte vara lätt att efterträda legendariske Sverker som programledare för Svt:s konsumentprogram Plus. Den nya utformningen har också fått kritik. ”Jag fick lite tv3 känsla över hela programmet” skriver Jonas i en kommentar här på bloggen.
En av programledarna, Charlie Söderberg, har också råkat i blåsväder för sin privata verksamhet, där han använder sitt kändisskap. Han har bland annat drivit webbplatsen pengakoll.nu där drygt 2.000 personer under lång tid, utan att veta om det, har haft sin privatekonomi tillgänglig för alla. Säkerheten på webbplatsen har varit helt undermålig, berättar DN i en artikel.
Dessutom har han utbildningsbolaget Balansekonomi som riktar sig till privatpersoner som fått sin privatekonomi raserad. De ska få hjälp att bygga en ny ekonomiskt stabil plattform. Men vissa ekonomiska råd är mycket tveksamma, berättar DN i en annan artikel.
Under lektionerna får deltagarna höra om en ”fantastisk” investering som i stora stycken påminner om ett pyramidspel, skriver DN.
De här uppgifterna får mig att känna mig tveksam till Charlie Söderberg som programledare för Plus. Det handlar om trovärdighet. Visserligen kan man inte begära att han ska veta allt om säkerhet på nätet, men borde veta hur känsliga privatekonomiska uppgifter är. Dessutom borde han granska de investeringsråd han ger. Människor som redan är illa ute behöver inte tveksamma råd.
De ansvariga på Svt borde också tänka över saken, vilket de antagligen redan gör. Det handlar om programmets trovärdighet också.
Uppdatering: DN har ytterligare en artikel om ärendet, där alla skyller ifrån sig.”Möjligen kan det ha skett övertramp”, säger Charlie Söderberg. Svt:s programchef säger att de inte kan ta ansvar för vad som sker i programledarens bolag. Självklart inte, men han kan ta ansvar för programmets trovärdighet!
Andra bloggar om: Charlie Söderberg, Plus, Lyxfällan, Privatekonomi, Rådgivning, Programledare
Det skrivs många kommentarer med frågor om allt detta är sant osv.
Några fakta:
1. Lennart Göthe äger några aktier i Better Globe (i toppen av pyramiden alltså)
2. Better Globe har senast ett negativt resultat på – 600.000:-
3. Rino grundaren av Better Globe har tidigare försatt liknande bolag i konkurs
4. Balansekonomis ledare Lennart Göthe, Pia Göthe och deras coacher gör gärna och ofta reklam om Better Globe.
5. Pengakoll.nu en sajt som Charlie och Lennart ansvarar för marknadsför starkt Better Globe.
6. Vid flertalet coachningstillfällen som jag fick så försökte min coach få mig att bli köpare och ambassadör i Better Globe.
7. Pengakoll.nu har stora brister i sin säkerhet se artikel DN förra veckan.
Personligt tyckande: det är sorgligt att företagsledarna sköter sina bolag så osmakligt och oprofessionellt. Om man vill göra ngt gott i Afrika så kan man väl göra de utan att själv försöka vinna på det?!
Snälla gör en granskning av Better Globes arbete i Afrika? Gör en granskning av Balanseknomis upplägg! Följ upp pyramidföretagen!
lite sen kommentar här men det är synd när tidningar inte kan ta sig längre än till möjligen Nordens gränser när de kollar fakta.
Ska man skriva och framför allt kontrollera något om ett bolag i Afrika så bör man kanske ta sig dig och ta reda på fakta. Afrika fungerar inte riktigt som Sverige.
Det har ju visserligen hänt en del sedan du skrev artikeln men bolaget var ju nystartat då, det är få nya bolag som går med jättevinst.
En titt i styrelsen:
Jean H Doyen – tidigare chef på världsbanken i Afrika
Jean Paul Deprins – har jobbat med ISO-certifiering i Afrika och Europa
Jan Vandenabeele – Erfarenhet av skognäring från flera kontinenter under 30 år
Dr Ben Chikamai – tillika vd på Kenya Forestry Research Institute
Varifrån tanken att Balansekonomi skulle rikta sig mot människor som sitter i ekonomisk knipa förstår jag bara inte. Den riktar sig helt enkelt till alla som vill bli bättre på att förvalta sina pengar. Deltagarna hade väldigt olika bakgrund när jag gick kursen.
jag har fått mycket bättre koll på min ekonomi och har fått mycket bättre avkastning på mina besparingar sedan jag gick kursen. Jag har också blivit mycket mer kritisk till de stora bankernas fonder som sällan är några investeringar.