Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Besparingspotential
  • avstängning Telefonladdare, digitalboxar, spelkonsoler och andra prylar med standbyfunktion äter upp en tiondel av all hushållsel – när de inte används. Det visar helt färska mätningar från Energimyndigheten, enligt DN.

    Svenskarna överkonsumerar el. På två decennier har elförbrukningen i hemmen fördubblats. Hälften av hushållen har två eller fler tv-apparater och de svenska hemmen dignar av glödlampor.

    – Den här elen skulle kunna försörja upp till 64.000 villor om året, med både el och värme, säger Peter Bennich, projektledare på Energimyndigheten till DN.

    Det finns alltså en hög besparingspotential. Många funderar på att skaffa energisnåla lampor, här finns det ännu mer att göra. Själv är jag halvdålig på att stänga av apparater. Min skrivare stänger jag av när jag inte skriver ut, den drar 80W i standby-läge. Likaså stänger jag av några andra apparater. Men exempelvis stereon står alltid på och videon har inte ens någon avstängningsknapp. Ändå blir jag upprörd varje gång elräkningen kommer.

    – Du ska inte bränna dyrt lyse, brukade mormor säga.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:50

  • 3 Kommentarer

    • Yngve Alvarsson skriver:

      Den här elen skulle kunna försörja 64.000 villor om året med el och värme säger Peter Bennich, Energimyndigheten.
      Den här elen värmer väl redan ett än större antal villor genom att utrustningen i stand by avger värme till huset?
      Den värmen som därigenom kommer huset tillgodo gör ju att övrig tillskottsvärme kan minskas. Många hus värms ju idag med elvärme, om det sker genom en elpanna, elradiatorer, glödlampor eller standby utrustningar spelar ju inte så stor roll egentligen.
      Under den kalla årstiden blir det ingen besparing alls.
      Är apparaten drar den ström och avger värme till huset!
      Har Peter Bennich räknat bort den elförbrukningen eller bör siffrorna betr. besparingspotentialen korrigeras?

      Ingenjör

    • Johan skriver:

      Yngve:

      Precis min mening också. Jag värmer ju huset med el, dessutom har jag värmeåtervinning på frånluften. Då spelar det ju för sjutton ingen roll om jag värmer huset med ett element eller en platt-teve på standby.
      Det är ju inte precis så att energin som stoppas in i teven blir något annat än värme…

      Av precis samma skäl så tycker jag att lågenergilampornas lov kanske skulle sjungas lite mera villkorligt. I ett hus värmt med el blir det ett nollsummespel.

      Under den varma årstiden så blir man förståss lite mera av en syndare, men det är å andra sidan inte många månader som huset klarar sig helt utan tillskott av värme.

    • Diana Avasoo skriver:

      Hej Ingenjör,
      Det är riktigt att apparater avger värme. Anledningen att vi skall stoppa standby är att vi skall inte värma våra hus med elektricitet som är ström som är oersättlig för att driva maskiner. Vi behöver elen till industrin. Hus skall vi isolera ordentligt så att de inte läcker värme. Sedan skall vi tillföra ytterst lite värme vintertid och med miljövänliga uppvärmningsmetoder. Dessutom har vi standby el året runt och flera månader av året behöver vi inte värma husen.
      Apparater som står på standby kan brinna eller skadas av överspänningar. Det kostar samhället mycket pengar och lär enligt brandförsvaret vara en stor brandorsak.
      Det finns enkla sätt att stoppa standby och skydda apparaterna. Läs mera på (länken borttagen av Carl, se kommentarsreglerna)

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.