web analytics
 • Jag gillar ål och tycker att flatrökt sådan är en stor delikatess. Men jag avstår numera helt från att både köpa och äta ål eftersom ålen är akut utrotningshotad.

  Men ål säljs fortfarande i Sverige, läser jag i Miljöaktuellt. Flera av säljarna tycker det är OK med hänvisning till att ålen är odlad. Världsnaturfonden har inför julen gjort en rundringning till ett 40-tal restauranger, rederier, livsmedelskedjor och saluhallar. Man konstaterar att en del felaktigt tror att odlad ål är bättre än vildfångad.

  – Det finns idag ingen ål för kommersiellt bruk som förökats i fångenskap. Påståenden om ”ekologiska ålodlingar” är falsk marknadsföring. Odlad ål är unga, vildfångade ålar – glasålar – som sätts i fångenskap för att matas så de växer sig stora. De kommer från samma hotade bestånd som den övriga vildfångade ålen, säger Inger Näslund, marinbiolog och fiskeexpert på Världsnaturfonden, till Miljöaktuellt.

  Jag hoppas att du också avstår från att äta ål, så kanske vi kan göra det med gott samvete i framtiden.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:58

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.