Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Importerade kläder kan bli dyrare
 • EU, Kläder & Skor, Politik 21.12.2010

  I den ekonomiska krisens spår ser vi att vissa europeiska länder försöker skydda den egna industrin. Länderna bedriver ren protektionism och ordet frihandel verkar vara reserverat för ekonomiska tider.

  Protektionistiska länder som Frankrike och Italien är på väg att få större inflytande på EU:s handelspolitik. Därmed ökar risken för strafftullar på importerade billiga kinesiska kläder, läser jag i DN.

  Det handlar om en omfördelning av rösträtten inom EU. Nu har varje land en röst och länder som Sverige har hittills röstat mot ökad protektionism. När de nya reglerna införs 2012 avgörs ländernas röststyrka av deras storlek. Dessutom krävs kvalificerad majoritet för att stoppa ett förslag om antidumpning. Det gör att traditionellt mer protektionistiska länder som Frankrike och Italien får kraftigt ökat inflytande.

  Från svensk sida är man särskilt upprörd över att EU:s handelskommissionär Karel De Gucht motiverat det nya regelverket med att exportländer som Kina enkelt kan hindra antidumpningsbeslut med lobbying mot små länder som Sverige, skriver DN.

  Det gäller bland annat klädimporten, vi kan få strafftullar där.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:33

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.