Usch, jag får obehagliga smakminnen bara jag tänker på den – storkökspotatisen. Men näringsmässigt är den inte lika dålig som sitt rykte, visar en undersökning från Livsmedelsverket som även TT refererar i en notis.
Förkokt potatis för storkök är nästan lika nyttig som hemkokt potatis. Men förvaras den förbehandlade potatisen i lag minskar mängden vattenlösliga näringsämnen, som vitamin C och kalium. De läcker antagligen ut i lagen.
Men potatis är nyttigt. En portion kokt potatis innehåller mer än 20 procent av det vi behöver av vitamin B6, vitamin C, niacin och kalium.
Andra bloggar om: Potatis, Näringsinnehåll, Storkök
Potatis är ett av våra mest besprutade livsmedel och innehåller dessutom snabbba kolhydtarer så jag håller inte med dig om det. Välj i så fall ekologiskt odlad.
”Konventionell potatis är den mest besprutade jordbruksgrödan
i Sverige. Den besprutas mot ogräs, insekter och för att få blasten att vissna vid rätt tidpunkt,men mest sprutas den för att förhindra svampsjukdomen bladmögel. I genomsnitt besprutas svensk potatis 7,5 gånger under en växtsäsong och mest krävande är de vanliga potatissorterna Bintje och King Edward .”
Läs mer här http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Rapporter/rapport_jordbruk_potatisbekampningsmedel.pdf
Du låter nästan som ett Jehovas vittne, fast när det gäller mat. Jag tyxcker du ska skaffa dig ewtt bättre underlag när det gäller åsikter, som bespruptning. En svala gör ingen sommar som jag tididagare sagt, även när det gäller undersökningar. /Carl
Hong Kong är en joker i detta sammanhang. ”Staten” likanar ingenting annat ekonomiskt, framföre allt imget i Europa. /Carl