Det är inte bara livsmedelshandlare som fuskar. Nötkött blandades i renskav utan att det angavs på förpackningen. Nu utreder Livsmedelsverket det inträffade, skriver Västerbottens-Kuriren.
När Ammarnäs vilt i höstas fick brist på renkött drygade man ut renskavet med nötkött. Förpackningarna märktes inte om. Fusket upptäcktes först när en uppmärksam kund blev misstänksam av smaken.
Företagets ägare, Åsa Jonsson, förnekade inledningsvis att nötkött blandats in men har nu erkänt. Enligt V-K medger hon nu att renskavet till en del bestått av nötkött.
Livsmedelsverket har tagit prover på anläggningen och inhandlat renskav på olika platser i Sverige för analys.
– Om det visar sig vara gjort med flit är det lika illa som omförpackningen av dagsfärsk köttfärs i Ica-butiker före jul. Att framställa en produkt som inte överensstämmer med märkningen är bedrägeri gentemot konsumenten. Man drar konsumenten vid näsan och får samtidigt större ekonomisk vinning genom att nötkött är billigare än renkött, säger Gunilla Gålne, veterinärinspektör på Livsmedelsverkets avdelning för köttillsyn i Uppsala till V-K.
Uppdatering: Avslöjandet resulterade i en polisanmälan och fällande dom. Åklagaren hade yrkat på 150 dagsböter, men tingsrätten beslutade om 50 dagsböter à 100 kronor. Att man sänkte bötesbeloppet berodde på att ägaren tvingats att sätta företaget i konkurs när brottet blev känt.
Andra bloggar om: Renskav, Ammarnäs vilt, Fusk, Nötkött, Åsa Jonsson
Lämna ett svar