Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Bly i automatkaffe
 • Många kaffeautomater läcker bly, avslöjar Svt Rapport i ett inslag som även refereras av TT i artiklar i flera tidningar.

  Den högsta halten var nästan 100 mikrogram per liter. Det kan jämföras med halterna som får finnas i dricksvatten som är 10 mikrogram per liter. Den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFS, rekommenderar att ska man hålla sig under 0,5 mikrogram bly per kilo kroppsvikt och dag. Det betyder att en person som väger 60 kilo helst inte ska få i sig mer än 30 mikrogram bly per dag, skriver Rapport.

  Det är Institutet för miljömedicin i Stockholm (IMM) som gjort upptäckten på sina egna kaffeautomater. Hittills gäller det en typ av automater, Arena 4010 tillverkade av De Jong Duke. Men automaten är spridd, De Jong Duke uppger att man totalt sålt mellan 5 000 och 7 000 kaffeautomater till Sverige.

  Det är mässingskomponenter som pekas ut som blykällan. Förr blandades bly i mässing för att förhindra korrosion, men jag trodde att det var mycket ovanligt i dag.

  Nog för att jag alltid tyckt att kaffe från de flesta automater smakat illa, men det här var lite oväntat.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:20

 • 3 Kommentarer

  • Henke skriver:

   Men alltså, how stupid can a designer be..? När jag uppfinner lösningar på saker och ting så använder jag alltid rostfritt stål i konstruktionen, livsmedelsprodukter eller ej. Sure, det höjer priset litegrann men det förlänger även produktens liv med 100 år samt gör den tillförlitlig och safe så.. Det ÄR värt det.

   Men men, vill kaffeautomattillverkarna inte lösa detta problem så blir det bara ytterligare en marknad jag kommer att konkurrera ut och ta över i framtiden. Må den bästa kvalitén vinna marknadsrace’et! 😉

  • Strand skriver:

   Håller med dig Carl. Jag arbetar själv med blandare tillverkade av rostfritt stål och som inte innehåller de mässingskomponenter som avger bly. Man kan ju undra varför folk insisterar att använda blandare i förkromad mässing när det är en självklarhet att inte laga mat i en kastrull gjord av mässing…

  • […] verkar likna det i det tidigare larmet om höga bblynivåer i kaffemaskiner. Där misstänks […]

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.