Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Gifter i viss barnmat
 • En del svensk barnmat innehåller höga mängder arsenik, kadmium och mangan, berättar TT i en artikel som publiceras i flera tidningar och SvD har en egen artikel. Det är Institutet för miljömedicin som analyserat prover från modersmjölksersättning och barngröt.

  Grötprodukterna innehöll mycket mangan, kadmium och arsenik. Högst var halterna i risbaserade produkter, på grund av råvaran. Modersmjölksersättningen visade sig ha höga halter av mangan. Högst var halten i produkter för barn med mjölkprotein- eller sojaproteinallergi. Men halterna innebär ingen akut risk.

  Livsmedelsverket har gått ut med ett pressmeddelande om undersökningen. De samlar nu in uppgifter för att få en bättre bild av problemet och vilka åtgärder som behövs.

  Verket samlar nu in prover från risprodukter, för att se vilka halter av gifterna som finns där.

  Att vissa modersmjölksersättningar innehåller höga halter mangan beror på att de berikas med mangan, som är ett livsnödvändigt ämne. Beräkningar som Livsmedelsverket gjort visar dock att EU:s gränser för godkända manganhalter kan vara för högt satta.

  – Företagen har hållit sig inom de godkända gränserna för mangan. Vi informerar därför nu omgående EU-kommissionen och den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, som måste se över dessa gränser, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 20:38

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.