Flera tyska livsmedelskedjor, bland andra Lidl, slutar sälja spansk paprika. Odlarna har behandlat den med kemikalien etefon för att den ska mogna snabbare. Medlet är förbjudet på paprika i de flesta länder, bland annat Sverige, berättar FoodMonitor.se.
Redan den 22 december i fjol slog det holländska laboratoriet AgriQ larm. Det kontrollerar grönsaker för handeln och hittade flera partier med paprika som behandlats med etefon. Då hände ingenting.
I mitten av januari hittade Lidl ämnet vid en egen kontroll i Tyskland. Lidl och systerföretaget Kaufland stoppade omedelbart handeln med spansk paprika, enligt webbplatsen.
Lidl säljer numera paprika från Israel(!). Om några svenska importörer reagerat framgår inte.
Att använda kemiska medel för att frukt ska mogna snabbare är ett, ursäkta uttrycket, ett jäkla oskick. Smaken mognar inte fortare och frågan är om näringsämnen gör det.
Andra bloggar om: Paprika, Spanien, Kemikalier, Etefon
Lämna ett svar