En matnörd som jag följer naturligtvis kocktävlingar med intresse, inte minst för att få nya idéer. Visserligen lagar jag inte mat på högsta proffsnivå, men ändå.
Många tidningar rapporterar om tävlingen Årets kock, som startats av branschorganisationen Svensk Mjölk. DN, SvD och Sydsvenskan har egna artiklar om tävlingen, övriga en TT-notis.
Finalen i Årets kock bestod av uppgiften att skapa två rätter utifrån en råvarukorg. För den första rätten hade korgen huvudingrediensen lax. Tomas lagade rätten ”Inkokt lax med jordärtskockor, shiitakesvamp, dill, citron, ragu på äpple, gulbetor, korngryn samt brynt smör.”
Tävlingens andra uppgift var att skapa en modern restaurangrätt med ingredienserna två hela lammstekar med ben och en benfri lammtunnbringa samt minst en ekologisk mejeriprodukt förutom ekologiskt smör. Denna rätt hade finalisterna hade fått förbereda och öva på innan tävlingen. Tomas lagade då rätten ”Helstekt lamm, lammkorv och ragu på lammbringa med svamp, aprikos och rostat korngryn samt auberginekräm, pressad fänkål och morot med riven lakrits”, skriver arrangörerna på sin webbplats.
Tomas Diederichsen är 31 år och har tidigare vunnit Årets Köttkock (2007) och varit finalist i Årets Kock (2009). Tomas bor i Stockholm med sambo och två barn.
I vanliga fall arbetar Tomas på Ulfsunda Slott i Bromma. Nu lär han inte hinna med det så mycket.
Jakob Lells från Skanörs Gästgifvaregård kom på andra plats och bronsmedaljen gick till Klas Lindberg, Klas Lindberg Mat & Vin, Hägersten.
Andra bloggar om: Årets kock
Lämna ett svar