Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Svenska elpriser ökade mest
  • Elmarknad, Regeringen 09.02.2011

    De svenska elpriserna har ökat med över 80 procent sedan 1999, visar en ny EU-rapport. Bara Irland har haft en lika stor ökning, berättar DN i en artikel som refereras av TT som också gjort en egen artikel.

    Alla artiklar grundar sig på en rapport från EU-kommissionen som analyserar hushållens totala elkostnad med utgångspunkt från köpkraft, elkonsumtion, disponibel inkomst och elpris.

    Visserligen var de svenska elpriserna ovanligt låga under 1999 och de svenska elpriserna är lägre än i många andra länder men vi lever i ett kallt land och använder mycket el för uppvärmning.

    Svenska elkunder lägger hela 3,0 procent av inkomsten på el. Bara bulgarerna får betala mer, 4,1 procent, av sina inkomster. Elkunderna i Litauen och Grekland däremot kommer undan med 0,9 respektive 1,1 procent av inkomsten för sin elanvändning, skriver TT.

    Frågan är om avregleringen av elmarknaden var så lyckad och om vad regeringen tänker göra åt de senaste årens höga elpriser. Hittills har Maud Olofsson bara delat ut goda råd, som retat många.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:13

  • En Kommentar

    • Lars Abrahamsson skriver:

      Hur mycket lägre elpris hade vi haft med 2 kärnkraftreaktorer till (Barsebäck)? /Lars

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.