Många konsumenter vet inte skillnaden mellan bäst-före-dag och sista förbrukningsdag, visar en undersökning som Konsumentföreningen Stockholm låtit göra. Det kan innebära att mycket mat slängs i onödan, skriver föreningen i ett pressmeddelande.
Båda dessa datum är förekommer på livsmedel som säljs i butikerna. Hållbarhetsmärkningen bäst före-dag är en rekommendation från tillverkaren och det går oftast att äta livsmedlet flera dagar till om det har förvarats rätt. Sista förbrukningsdag innebär däremot att livsmedlet kan vara otjänligt när datumet passerat.
Själv brukar jag ofta köpa livsmedel där bäst-före-dag närmar sig. Då brukar butikerna sätta ner priset, ofta får man dem för halva priset. Hittills har jag aldrig stött på en sådan produkt som varit dålig. Däremot skulle jag aldrig köpa ett livsmedel som passerat sista förbrukningsdag är passerad, och har aldrig sett något sådant i butikerna.
Har du något hemma som har passerat bäst-före-dag så ska du inte slänga det utan vidare. Lukta, och eventuellt smaka, på det. Om det luktar och smakar okej, brukar det inte vara någon risk att äta det.
Andra bloggar om: Livsmedelsmärkning, Bäst-före-dag, Sista förbrukningsdag
Lämna ett svar