Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Bubbel om bubbla
  • bubbla Det bubblas hit och dit om den fruktade bostadsbubblan, som ska bestå i att alltför många lånat alltför mycket till sina bostäder. Olika debattörer befarar att de inte kan betala när räntorna går upp.

    De senaste dagarna har det varit olika bud. Bostadskreditnämnden, BKN, varnar för en briserande bostadsbubbla inom en snar framtid, skriver TT i en artikel som publiceras i flera tidningar.

    – Vi har en bubbla sedan två år tillbaka och den kommer att fördjupas i takt med att räntorna stiger. När vi kommer upp i normala räntenivåer på 5,5 procent, kommer det att märkas, enligt Bengt Hansson, analytiker på BKN, till TT.

    Men han får mothugg av Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH.

    – Utvecklingen i olika länder pekar på att det är väldigt svårt att se vad som kommer att hända. Men tittar man på bolån i förhållande till disponibel inkomst så ligger till exempel Sverige bara på hälften av Danmarks nivå. Det riktigt rationella hushållet inser att om Riksbanken höjer räntan för mycket, så att det sätter spår i efterfrågan, så kommer Riksbanken att vara väldigt snabb att sänka igen. Då behöver man bara överleva den höga räntan i ett halvår kanske, säger han till TT.

    Själv har jag väldigt svårt att tro att många inte insett att räntan kan gå upp. Det finns säkert självmordspikoter, men inte så många att man kan få ihop det till en bubbla. Tillåt mig att vara bubbleskeptiker.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 20:06

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.