Att mycket godis inte är bra för hälsan vet nog alla. Men godis har också större miljöpåverkan än exempelvis äpplen, mjölk och bröd. Det visar en ny undersökning från SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik, på uppdrag av Nordiska ministerrådet och Livsmedelsverket. Det berättar verket i ett pressmeddelande.
Studien baseras på livscykelanalyser av godis, chips och läsk. Den visar bland annat att ett kilo chips leder till utsläpp av 2,2 kilo växthusgaser, vilket är 20 gånger så mycket som för ett kilo av råvaran potatis. Av de undersökta produkterna har läsk minst klimatpåverkan, medan godis påverkar klimatet mest. Skumgodis har större klimatpåverkan än gelégodis medan mjölkchoklad har tre gånger så stor klimatpåverkan som mörk choklad.
Den svenska konsumtionen av godis, chips och läsk leder till utsläpp av nästan en halv miljon ton växthusgaser, motsvarande 0,8 procent av Sveriges totala utsläpp och cirka 2,6 procent av livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan i Sverige.
Uppdatering: Lite senare kommer TT med nyheten, dels i en längre, och dels i en notisversion. Men du läste den här först!
Andra bloggar om: Godis, Chips, Läsk, Miljöpåverkan, Livscykelanalys
Lämna ett svar