Lite förvånad läser jag en artikel i SvD, under rubriken matkultur, som hävdar att den hetaste trenden är härodlat, det vill säga odlat där det tillagas. Tidningen påstår att den hetaste trenden är att varje kock vill ha en egen köksträdgård.
Som om det skulle vara något nytt. I äldre tider tillagades det som odlades, eller fötts upp, på plats. Och vad gäller kockar vet jag åtskilliga som under lång tid haft en egen köksträdgård, inte minst för kryddor. Om de kan, förståss, är restaurangen och bostaden inne i en stad är det inte lätt.
Det är ju självklart att när- eller härodlat smakar bättre – och är nyttigare. Grönsaker, och frukt, som transporteras långa sträckor kan knappast vara mogna när de skördas. Mogna grönsaker är en av hemligheterna bakom god smak, och fullt utvecklat näringsinnehåll.
Men det är knappast något nytt. Själv odlar jag, sedan länge, kryddor i köksfönstret.
Andra bloggar om: Grönskaer, Frukt, Kryddor, Närodlat, Kvalitet, Smak
Lämna ett svar