Som matnörd är jag alltid intresserad av bra köksredskap. En riktigt bra, och vass, kniv är naturligtvis det viktigaste. Därför läser jag Testfaktas test, som även publiceras i GP och DN, med stort intresse.
Testfakta skickade in nio kockknivar i olika prisklasser till SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
Bland annat testades hur vassa knivarna var, och hur de behöll skärpan. Dessutom testades deras benägenhet att rosta och böjtåligheten samt handtagens utformning.
Resultatet var att dyraste kniven (2 500 kronor)håller skärpan dåligt och rostar snabbt. Som testvinnare utsågs kniven från Porche (1 100 kronor).
Vad testfakta inte nämner att många knivar finns i kolstål, som kan bli vassast men rostar lätt, och rostfritt.
Själv har jag en uppsättning knivar från Sabatier, och ett bra skärpstål. De är i kolstål, så man får se till att torka av dem ordentligt. Jag lämnar dem på slipning emellanåt, hos ett proffs.
Andra bloggar om: Knivar, Köksknivar, Test
Lämna ett svar