Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » KoV kritiserar inrikesflyget
 • Samtliga flygbolag som flyger inrikes i Sverige använder sig av oskäliga avtalsvillkor. Den skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande med anledning av en färsk rapport. Även TT har en artikel med anledning av rapporten.

  Konsumentverket har granskat 18 svenska flygbolag och flygreseorganisatörer för att se hur de lever upp till den tvingande lagstiftning som finns på reseområdet. Granskningen har fokuserat på konsumenternas rättigheter vid förseningar, inställda flyg, nekad ombordstigning, personskador samt skadat och försenat bagage.

  Bolagen är tvingade att ge information, assistans, ekonomisk kompensation och skadestånd till sina resenärer vid olika typer av händelser. Konsumentverkets granskning visar att samtliga flygbolag har avtalsvillkor som är oskäliga. Många av villkoren tar ifrån resenärerna deras rättigheter. Några exempel på överträdelser:

  • Hänvisningar till lagstiftning som inte längre gäller.
  • Friskrivningar från skadeståndsansvar vid förseningar och personskador.
  • Friskrivningar från skador på bagage.
  • Skrivningar som gör det oklart för konsumenten vilket bolag som är motpart. Det gör det svårt att vända sig rätt för att hävda sin rätt.
  • Begränsningar av skyldigheten att ge assistans till resenärer vid till exempel förseningar.

  Konsumentverket förutsätter att flygbolagen snarast ändrar sina oskäliga avtalsvillkor. Om bolagen inte ändrar villkoren kommer Konsumentverket att inleda tillsynsärenden mot bolagen, enligt pressmeddelandet.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 20:23

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.