Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Tv-avgift för dator med internetkoppling
 • Media 18.03.2008

  Datakablar – Vi kommer nog att inleda en försöksverksamhet där vi kommer att lägga ut hela SVT:s utbud så att du kan se det live, direkt på webben, i stället för att se det i tv-apparaten, sa SVT:s vd Eva Hamilton i Ekots Lördagsintervju.

  Konsekvensen av SVT:s beslut blir att alla som har en dator med internetuppkoppling blir tvungna att betala tv-licens, eller tv-avgift som det egentligen heter, berättar Sydsvenskan. Även om vanlig tv-mottagare saknas.

  För några år sedan beslutade nämligen riksdagen att göra lagen som styr vem som ska betala tv-avgift teknikneutral – alltså att det kvittar vad för slags utrustning som man använder för att se på tv. Kan apparaten ta in tv-program så ska innehavaren betala avgiften, även om utrustningen går att använda till annat också, säger lagen.

  Men så länge ingen större tv-kanal sänt alla sina program live på nätet har inte en vanlig dator räknats in bland de apparater som man ska betala licens för. Men när SVT börjar lägga ut sina sändningar är det dags.

  Det kvittar också om man väljer att se på SVT på nätet eller inte – har man en dator med internetuppkoppling ska man betala, enligt tidningen.

  Då kanske även blivande ministrar får krypa till korset. Men systemet med mottagaravgift känns lite antikt. Det härstammar från den tid då långt ifrån alla hade tv. Public service borde finansieras via skatterna i stället. Rimligtvis skulle även administrationen bli billigare då.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:55

 • 2 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.