Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Gas i fabriksförpackningar förstör köttet
 • Jag är definitivt ingen vän av fabriksförpackat kött utan försöker undvika det så gott jag kan. Köttet är ofta förpackat i alldeles för stora förpackningar, inneslutna i en atmosfär av livsmedelsgas som ska få det att se rött och aptitligt ut under längre tid. Gasen har bara en kosmetisk funktion

  Men gasen, som till stor del består av syre, förstör köttet. Det konstateras i en ny avhandling gjord av Åsa Lagerstedt Norström vid Sveriges lantbruksuniversitet, berättar SvD i en artikel som refereras av Ekot och av TT. ATL har en egen artikel.

  Gasen påverkar köttet på flera sätt. Köttet blir segt, fettsyror och proteiner oxiderar och E-vitaminhalten sjunker. Köttbiten på grillen blir gråbrun och ser genomstekt ut redan vid 55 grader, enligt SvD.

  Men dt här är egentligen inget nytt. Min vän Louise Ungerth har på sin blogg länge krigat mot köttförpackningar med ”modifierad atmosfär”.

  Det vore betydligt bättre med vaccunförpackningar som faktiskt mörar köttet. Vi kan bara hoppas att uppmärksamheten kring avhandlingen gör att handeln slutar sminka köttet och ger os ett nyttigare kött som smakar bra i stället.

  Det ser hoppfullt ut. Scan, och även Coop, meddelar omedelbart att man är beredd att byta ut gasen. Men det skulle innebära att köttet i kyldisken kommer att se annorlunda ut mot vad det gör i dag, säger Per Rosengren som är direktör för hållbar utveckling på Kooperativa förbundet till Ekot.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:29

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.