Mina pojkar brukar ofta bli bjudna på kompisarnas kalas. Men jag har lagt märke till hur många föräldrar som väljer färdigförpackade kalas från olika arrangörer. Pojkarna har varit på kalas med temat bowling, klättervägg, lekland och laserkrig. Utbudet av olika kalasaktiviteter är stort.
Anledningen till att jag tar upp saken är en artikel i SvD som berättar att många museer i stockholmsområdet arrangerar färdigpaketerade kalas. Samtidigt vittnar hjälporganisationer och Svenska kyrkan om föräldrar som inte har råd att fira sina barn, skriver tidningen.
Ibland undrar jag om inte detta har blivit en tävling mellan föräldrarna. Å andra sidan förstår jag om föräldrar som har råd gärna slipper arbetet med att ordna kalaset. Det enda de behöver göra är att skicka inbjudningskorten, och betala.
Men jag kan inte undgå att (i hemlighet) tycka att det tyder på bristande kreativitet hos föräldrarna. Själv skulle jag aldrig drömma om att köpa ett färdigförpackat kalas, jag ordnar det själv. Skulle jag vara tvungen att köpa ett låg nog museerna närmast till hands.
Jag har turen att mina pojkar är födda i slutet av augusti. Det gör att mojligheten att ha kalas utomhus är stor. Vi har flera år ordnat ”sommarolympiska spelen” där barnen fått tävla i grenar som säcklöpning, äggstafett med mera. Sedan har vi grillat mat och ätit tårta. Av gästernas entusiasm att döma har upplägget varit uppskattat. Dessutom blir det betydligt billigare än att köpa färdigpaketerat.
Men det finns många föräldrar som inte har råd att ordna barnkalas alls. Det kan i sin tur betyda att deras barn inte blir bjudna på andras kalas, antingen beroende på att de inte bjuder tillbaka eller inte har råd med presenter. Det måste man tänka på när man bjuder till kalas – alla måste ha möjlighet att få vara med.
Andra bloggar om: Barnkalas
Lämna ett svar