Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Extra skatt på lådvin?
 • Skatter 26.05.2011

  Regeringen har i vårbudgeten föreslagit en skattehöjning på alkohol. En flaska vin blir tre kronor dyrare, en burk öl en krona dyrare och en 75 centiliters flaska starksprit 15-16 kronor dyrare nästa år.

  Men Systembolaget föreslår en ännu kraftigare skattehöjning på lådviner, berättar DN. I sitt remissvar till vårbudgeten, som DN tagit del av, föreslår Systembolagets vd Magdalena Gerger att regeringen utreder en särskild tilläggsskatt på lådviner för att ”den svenska alkoholpolitiken ska framstå som konsekvent”.

  I många fall får man fyra flaskor vin för samma pris som tre när man köper en box i stället för flaskor. Det är den ”mängdrabatten som Systembolaget vill komma åt, skriver DN.

  – Förslaget låter intressant, säger Ulrik Lindgren, politiskt sakkunnig hos folkhälsominister Maria Larsson (KD) till DN.

  Frågan är om inte skattehöjningar spelar smugglarna i händerna. Som rökare erbjuds jag redan i dag ofta att köpa ”billiga” cigaretter, som antagligen insmugglade. Förbud och höga skatter har alltid bäddat för kriminalitet.

  Som vanligt refererar TT nyheten i många tidningar.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:22

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.