Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Miljövänlig begravning
 • Kyrkogård Dagens begravningsformer utgör risker för miljön. Tungmetaller släpps ut i luften vid kremering och grävs ner i jorden med kistbegravning. Det senaste decenniet har biologen Susanne Wiigh-Mäsak utvecklat en alternativ begravningsform, där kroppen frystorkas. Snart kan den bli verklighet, berättar ETC i en artikel.

  Mot bakgrund av de miljökonsekvenser som dagens begravningsformer medför har Susanne Wiigh-Mäsak utvecklat en alternativ begravningsform. Metoden har hon döpt till promession. Det innebär att kroppen fryses i flytande kväve och omvandlas till ett organiskt pulver genom skakning.

  Pulvret separeras från eventuella metaller, läggs i en kista av majsstärkelse och gravsätts ytligt i jorden som inom ett år omvandlar kistan och dess innehåll till jord. I samband med gravsättningen kan en växt planteras tillsammans med kistan.

  Promessionsanläggningar är beställda av Sydkorea och Sydafrika. Kyrkogårdsnämnden i Jönköping väntar på klartecken från Länsstyrelsen för att få bygga om Skogskyrkogårdens kapell och krematorium. Men än är projektet inte rott i land; tillståndet från Länsstyrelsen dröjer.

  – De har inte presenterat tekniken ordentligt och innan ansökan är komplett kan vi inte ta ställning. Vi måste vara säkra på att det fungerar, smittrisken och miljöpåverkan måste vara noga utredd, säger Annelie Johansson, chef för miljö- och samhällsbyggnadsavdelningen på Länsstyrelsen i Jönköping, till ETC.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 6:40

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.