Det händer nu och då att livsmedel återkallas efter att prover påvisat förekomst av listeria-bakterier. Listera är visserligen inte ett av de farligaste bakterierna, men kan ge stora problem för äldre, gravida och personer med nedsatt immunförsvar.
Listeriabakterier är lika vanligt i kallrökt och gravad fisk som för tio år sedan, berättar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Det framgår av en stor undersökning av kall- och varmrökt fisk, gravad fisk, mögel- och kittost, samt charkuterier. Pressmeddelandet refereras också av Ekot och av TT i flera tidningar.
Dålig kylförvaring är en förklaring till den höga förekomsten av listeriabakterier. Fyra av tio varuprover som kontrollerades i undersökningen förvarades i temperaturer över riktvärdet fyra grader, sex procent förvarades varmare än åtta grader, skriver Livsmedelsverket.
Myndigheten kräver nu åtgärder från livsmedelsbranschen.
”Företag som importerar livsmedel måste kontrollera att leverantören följer EU-förordningens kriterier för listeria” säger Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket i pressmeddelandet.
Andra bloggar om: Listeria, Livsmedelshygien, Fisk, Hälsa, Hygien
Lämna ett svar