Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Listeria-bakterier fortfarande ett problem
 • Det händer nu och då att livsmedel återkallas efter att prover påvisat förekomst av listeria-bakterier. Listera är visserligen inte ett av de farligaste bakterierna, men kan ge stora problem för äldre, gravida och personer med nedsatt immunförsvar.

  Listeriabakterier är lika vanligt i kallrökt och gravad fisk som för tio år sedan, berättar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Det framgår av en stor undersökning av kall- och varmrökt fisk, gravad fisk, mögel- och kittost, samt charkuterier. Pressmeddelandet refereras också av Ekot och av TT i flera tidningar.

  Dålig kylförvaring är en förklaring till den höga förekomsten av listeriabakterier. Fyra av tio varuprover som kontrollerades i undersökningen förvarades i temperaturer över riktvärdet fyra grader, sex procent förvarades varmare än åtta grader, skriver Livsmedelsverket.

  Myndigheten kräver nu åtgärder från livsmedelsbranschen.

  ”Företag som importerar livsmedel måste kontrollera att leverantören följer EU-förordningens kriterier för listeria” säger Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket i pressmeddelandet.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:50

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.