Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Test av kompaktkameror med lång zoom
 • Testfakta försöker alltid vara säsongsanpassade. Den här gången har de tänkt på att sommar och semester är högsäsong för fotografering. De har låtit testa tio kompaktkameror som inte tillhör de enklaste utan har lång zoom – 12 till 18 gånger. Testet publiceras också i DN.

  Det handlar naturligtvis i första hand om bildkvalitet. Att balansera upplösningen i olika zoomlägen är ett problem eftersom en kompaktkamera har relativt små linser. Det är bättre om upplösningen är medelbra i alla zoomlägen än väldigt hög i vissa lägen och lägre i andra, skriver Testfakta.

  Ingen av kamerorna får höga betyg när det gäller just upplösning. Endast tre av nio når upp till betyget 3 i denna kategori. Testvinnaren Sony DSC-HX9V förlorar till exempel en del upplösning vid längre zoom. Däremot presterar den bra i olika så kallade iso-lägen, inställningar för ljuskänslighet.

  Testfakta har hittat kameror där upplösningen vid lång zoom är 50 procent bättre i centrum av bilden, jämfört med kanten.

  Som vanligt sammanfattas testet i tabeller.

  Själv skulle jag aldrig välja en kamera med så lång zoom. Min erfarenhet är att jag i praktiken sällan använder den relativt korta zoomen på den kamera jag har. Däremot skulle jag nog välja en kamera med stor bildskärm, då det är lättare att bedöma resultatet. Den stora fördelen med att ha en digitalkamera är ju att man kan bedöma resultatet direkt, och kasta dåliga bilder.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:20

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.