web analytics
 • Parasiten torskmask har blivit vanligare i Östersjön, larmar DN. Som namnet antyder finns den i torsk och den vägen kan den vi människor få den i oss. Även Ekot och TT uppmärksammar nyheten.

  Parasiten sprids via sälar och ett ökande sälbestånd bidrar till ökningen. Parasiten torskmask kan ge människor svåra infektioner som leder till kräkningar, buksmärtor, diarré och feber.

  Å andra sidan är det ganska lätt att få död på parasiten. Om torsken först fryses dör parasiten. Rå färsk torsk är alltså inte att rekommendera.

  DN spekulerar i varför fiskbranschen håller tyst om parasiten.

  -Man är rädd för att det ska få väldigt negativa konsekvenser och att folk ska sluta äta fisk, säger sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd till DN.

  Enligt honom är parasiten vanlig även på västkusten.

  Uppdatering: Uppmärksamheten har gjort att frågor kring parasiten nu ska utredas, berättar DN.

  -Vi har inte haft något uttryckligt uppdrag. Men jag har varit i kontakt med Anders Engvall på SVA i dag och vi kommer att sätta oss ner och titta på kunskapsläget när det gäller torskmasken utifrån de här uppgifterna, med start redan i nästa vecka, säger Björn Risinger, som är generaldirektör på den nybildade Havs- och vattenmyndigheten, till DN.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:09

 • 2 Kommentarer

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.