Under de senaste fem åren har minst 2200 barn stängts av från förskola och fritidshem i Sverige. Anledningen: Föräldrar betalar inte avgifterna. Men kommunerna får kritik för att sätta ekonomin före barnen. Det berättar TV4-Nyheterna.
Med en enkät till landets samtliga 290 kommuner har TV4Nyheterna kartlagt hur kommunerna hanterar barn som har föräldrar som inte betalar förskole- och fritidsräkningarna. Resultatet: Minst 2200 barn har stängts av de senaste fem åren.
”En bestraffning”
Barnpsykologen Ann-Charlotte Smedler är barnpsykolog, forskare – och mycket kritisk. Hon menar att kommunerna prioriterar ekonomin före barnen:
– Det blir ju en bestraffning. Barnen har ju inte gjort någonting men det blir de som straffas hårdast för vuxenvärldens tillkortakommanden, säger hon till TV4.
Jag har ofta funderat över varför dagis och fritids är separerad från den vanliga skolan. I praktiken, utom i krisdemokratiska hjärnor, är både dagis och fritids en del av skolan. Verksamheten borde vara kostnadsfri och inte som i dag – en kommunal angelägenhet.
TT har en artikel om TV4:s undersökning som publiceras i flera tidningar.
Lämna ett svar