Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Elbolagen ökar vinsterna
  • Energimarknad 15.04.2008

    Fallande elmarknadspriser gynnar elbolagen som har ökat sina marginaler med 50 procent sedan januari. Kundpriserna regleras i efterhand och under tiden fylls elbolagens kassor, enligt DN.

    Det är tidningen Kraft-Affärer som har gått igenom 20 elhandelsföretag och kommit fram till att marginalerna ökat kraftigt.

    Undersökningen har gjorts två gånger tidigare i år, i januari och februari, och denna tredje genomgång visar på en ökning av handelsmarginalen från 12,4 öre per kilowattimme (kWh) i januari till 18,6 öre.

    Exemplet är räknat utifrån privatpersoner med ettårsavtal som förbrukar 5.000 kWh och i snitt betalar 58 öre per kWh. Medan marknadspriset har fallit med 8,3 öre per kWh har slutkundpriset på ett ettårsavtal bara sänkts med 2,9 öre.

    Även på elavtal med tillsvidarepris eller rörligt pris har handelsmarginalerna ökat. Däremot är inte fasta avgifter inräknade i undersökningen.

    – Privatpersoner som betalar fast avgift till sitt elbolag kan få ett påslag med uppemot 4,8 öre per kWh, säger Anders Munkesjö, redaktör för Kraft-Affärer till DN.

    Det verkar som om direktörernas bonusar kommer att bli rejäla.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 4:34

  • En Kommentar

    • Elbolag skriver:

      Enda boten för detta är att främja konkurrensen genom att välja ett elbolag som inte tillhör de stora eljättarna.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.