Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Strid om fetthalten i kakor
  • Nyligen gick Livsmedelsverket ut med uppgifter om att fetthalten i ett antal analyserade kex och kakor överskred den som uppgivits på förpackningen. Två av kexen, Ballerina och Brago, tillverkas av Göteborgs kex. De säger nu att Livsmedelsverket har fel, läser jag i DN.

    Göteborgs kex går till motattack mot Livsmedelsverket. Företaget har gjort nya mätningar av fetthalten i Ballerina- och Bragokex och enligt dessa har inte bolaget mer fett i kakorna än vad som anges på förpackningen, som myndigheten uppgivit, skriver DN.

    På Ballerinapaketen anges det att är 23 gram fett per 100 gram. Livsmedelsverket fann att det var 32,2 gram fett per 100 gram, 40 procent mer än angivet. På Bragoförpackningarna angavs det att det var 17 gram fett per 100 gram. Myndigheten fann 25 gram fett, 47 procent mer än angivet.

    Göteborgs kex har låtit ett analysföretag göra nya tester. 10 Ballerinakakor- och 6 Bragokex, med olika tillverkningsdatum, har undersökts. För Ballerinakakorna visade inget prov en fetthalt över 22,9 gram per 100 gram. För Bragokexen visade det högsta värdet 18,7 gram. För Ballerinakakorna var det alltså mindre fett än angivet och för Bragokexen var det högst tio procent mer.

    – Det är mycket märkligt hanterat av en svensk myndighet. Livsmedelsverket gick ut med detta i ett pressmeddelande utan att checka med oss om analysmetoderna, säger Helena Giertz, presschef hos Göteborgs kex till DN.

    Livsmedelsverket har sett resultaten från Göteborgs kex nya undersökning.

    – Vi är förvånade att det är så stora skillnader, att det inte stämmer överens med våra resultat, säger Sören Wretling, kemist på Livsmedelsverket.

    Nu ska Livsmedelsverket kontrollera resultaten igen, trots att det redan gjorts dubbla kontroller i de fall där fetthalten varit oväntat hög, skriver tidningen.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 4:50

  • 2 Kommentarer

    • […] om de feta kexen går vidare. Livsmedelsverket har låtit göra en ny analys och vidhåller att kakorna Ballerina […]

    • karin linder skriver:

      Jag tycker att det är ett minimikrav att vi ska slippa transfetter i kakor och liknande produkter. I Danmark har man ny lagstiftning i den här frågan. En självklarhet borde iallafall vara att man , då det finns transfetter i en produkt, måste ange halten tydligt – ett sånt krav verkar inte finnas i Sverige. Det verkar inte vara konsumenterna som ska skyddas och få göra välgrundade val, utan tillverkarna! Konsumenter upp till kamp! Politikerna sticker i det här fallet, som så ofta huvudet i sanden.

      När det gäller fetthalten i kakor överlag ska man självklart kunna lita på innehållsdeklarationen. Göteborgskex kan inte skylla på att det kan skilja mellan olika partier. Strunta i att köpa kakor ett tag så ska det nog ordna sig! Livsmedelsverket måste också alltid göra stickprov.
      Det finns massor av enkla snabba och mycket nyttigare alternativ att baka. Upptäck själv hur kul det är att baka själv – frys in och ha alltid ett nyttigare allternativ på lut 🙂
      Till sist; du kommer att få pengar över som du t.ex. kan satsa på att köpa ett riktigt gott kaffe 🙂 KRAV och Rättvisemärkt eller hur!?

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.