Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Fler varningar för farliga produkter
  • Allmänt 19.04.2008

    Fler och fler produkter, särskilt leksaker från Kina, anmäls som farliga i EU-ländernas eget varningssystem för produkter, Rapex, berättar TT.

    Under 2007 anmäldes över 1 300 produkter till Rapex, produkter som ett medlemslands myndighet ansåg kunna utgöra en allvarlig risk av något slag för konsumenterna. Det var en ökning med närmare 50 procent jämfört med 2006.

    Över 400 av anmälningarna gällde leksaker, närmare 200 motorfordon, drygt 150 elektriska apparater, och 84 lampor och annan belysning. Kosmetika stod för 80 anmälningar.

    Men det behöver inte alls betyda att antalet farliga produkter faktiskt har ökat på EU:s inre marknad – före 2004 fanns inget varningssystem värt namnet i EU och myndigheterna blir flitigare och flitigare på att göra bruk av Rapex.

    – Var marknaden säkrare före 2004 och de farliga varorna färre? Inte alls, sade den ansvariga EU-kommissionären som handhar Rapex, Meglena Kuneva, på en presskonferens i Bryssel när rapporten för 2007 presenterades.

    Kina är landet varifrån hälften (700) av de anmälda produkterna kommer, inte så konstigt med tanke på handeln mellan EU och Kina har ökat mycket kraftigt de senaste åren. Omkring 80 procent av alla leksaker som importeras till Europa kommer från Kina och kontrollen i EU av produkter från Kina är, enligt EU-kommissionen, hårdare än vad gäller varor från andra länder.

    Sverige stod för 15 anmälningar, eller notifieringar, 2007. Tyskland anmälde mest, 163 produkter.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 19:53

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.