Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Bisfenol även i kassakvitton
 • Är du orolig för bisfenol A, ett potentiellt hormonstörande ämne, får du nu en ny anledning. Bisfenol är vanligt i kassakvitton, berättar Ekot som refererar till Vetenskapsradion. Radions avslöjande refereras också av TT i flera tidningar.

  Bisfenol har hittills varit omdiskuterat i nappflaskor av plast, och regeringen vill utreda ett förbud för ämnet.

  Forskarna tänker nu undersöka hur ämnet förekommer hos personer som ofta hanterar kvitton, till exempel butikernas kassapersonal.

  Uppdatering: Nu meddelar Ica, Coop och Axfood att deras kassakvitton innehåller Bisfenol A, enligt Ekot, men att de ska sluta att använda dem. Toxikologen Bert Ove Lund på kemikalieinspektionen anser inte att det finns någon anledning till oro just när det gäller förekomsten av bisfenol A i kassakvitton.

  – Substansen har troligen inga effekter på vuxna människor. De bekymmer vi har är att den kanske kan ha effekter på nyfödda, säger han till Ekot.

  Uppdatering: Ekot avslöjar också att bisfenol även finns i locket till barnmatsburkar. Men Semper tänker inte byta ut locken, trots ett danskt förbud.

  – De kommer de att göra eftersom spåret av bisfenol, enligt det vi hittills har tittat på, så finns det ingenting som visar på att detta går över i maten så vi känner ingen oro för att ha kvar dem, säger Malin Westling, informationschef på Semper, till Ekot.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:37

 • 3 Kommentarer

  • Emma skriver:

   Skrattretande… det är väl farligare att andas frisk luft ute i skogen än att ta hem ett kassakvitto för att kontrollera inköpen! Suck, jag tycker det är så fånigt… Hur många har dött eller skadat sig på ett kassakvitto? (inte papercut)… Har iallafall inte läst i tidningarna om det. Snart slår de väl larm om att växter utomhus kan ge dig cancer!

  • Svensson skriver:

   Det kan väl ändå inte vara så svårt (nu på 2000-talet) att skaffa fram maskiner som skickar över kvittot till mobiltelefonen…eller ?! vi klarade väl att ta oss ut i rymden, eller är det också en bluff ?!

  • Jonas skriver:

   Det är inte kvittot som är problemet, det är Termo-tekniken.
   Termo-tekniken som används till att märkaupp barnens kläder på dagis/lekis. Enkelt & snabbt göres en etikett med namn för att man skall veta vems tröjan/jackan är. Sedan sätter man etiketten på insidan av kläderna, där den ger hudkontakt som är värre än kvittohanteringen.
   (Brother, Dymo medflera använder denna teknik!)

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.