Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Stora SNS-bråket
 • Forskning, Politik 24.09.2011

  Den SNS-rapport om effekten av privatiseringar inom välfärden som jag tidigare berättat om har lett till storbråk internt.

  Några dagar efter rapportens publicering hoppade SNS forskningschef Laura Hartman av. Samtidigt lämnade statsvetarprofessorn Olof Petersson SNS i protest mot ledningen. De båda avhoppen uppmärksammas av TT och DN.

  SNS-ledningen hade försökt tysta Laura Hartman i debatten kring rapporten och organisationens vetenskapliga råd kritiserade detta. Det ledde till att SNS vd Anders Vredin medgav detta och bad om ursäkt på SNS webbplats. Den pudeln uppmärksammades av TT.

  Men debatten fortsätter. I en artikel på DN Debatt skriver sju ledamöter av SNS högsta beslutande organ att ”SNS har fallit undan för näringslivets påtryckningar”. Att SNS vd Anders Vredin belade Laura Hartman med munkavle är en exempellös åtgärd och förtroendet för SNS är allvarligt skadat, skriver de vidare.

  För att återupprätta SNS anseende kräver de sju att Anders Vredin tar sitt ansvar för munkavle-beslutet, det vill säga avgår. Har styrelsen varit inblandat i beslutet kräver de ansvar även från dess ledamöter.

  Att näringslivet inte skulle gilla SNS-rapporten var närmast självklart. Slutsatserna strider ju mot några av deras grundläggande teser. Men det är synnerligen märkligt att SNS vd Anders Vredin, och kanske styrelsen, går deras ärenden, i synnerhet som SNS slogan är ”Kunskap för välgrundade beslut”. Näringslivets teser om privatiseringars fördelar bygger inte på kunskap, enligt rapporten.

  Uppdatering: Anders Vredin avgår, skriver SNS i ett pressmeddelande som också uppmärksammas i en TT-notis. Kanppast förvånande efter all kritik.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:04

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.