Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Låg risk för klordoppad kyckling i Sverige
  • Sverige kan tvingas öppna gränserna för amerikansk lågpriskyckling som doppats i bakteriedödande klorbad, avslöjar SvD. EU:s experter har kommit fram till att användningen inte hotar människor eller miljö, men svenska uppfödare tar avstånd från metoden.

    I USA är det sedan länge tillåtet att doppa slaktade kycklingar i klordioxid för att bli av med bakterier som salmonella och campylobacter. EU har däremot förbjudit sådana kemiska duschar och reningsbad vilket retat upp USA som anser att förbudet hindrar den fria världshandeln.

    På uppdrag av EU-kommissionen har därför flera olika expertgrupper undersökt om användningen kan hota miljö och hälsa. I båda fallen blev svaret nej. Därmed är det bara en tidsfråga innan EU måste öppna gränserna för import av kyckling som tvättats ren med hjälp av klordioxid eller tre andra bakteriedödande medel.

    – Det är nog kört nu. Kan man inte bevisa att det finns risker för hälsa eller miljö blir det svårt att hävda importstoppet för de här fyra desinfektionsmedlen, säger Lars Plym-Forshell, veterinärinspektör på Livsmedelsverket, till SvD.

    Men risken att du äter klordoppad kyckling är liten. Så länge den säljs hel eller i delar ska den ursprungsmärkas. Då är den lätt att undvika. Men å andra sidan är kyckling redan en billig produkt, så import från USA är knappast intressant. Enda risken är att kycklingen ingår som är processade inom EU, som den usla produkten chicken nuggets. Då kan den vara märkt med ursprung inom EU.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 6:48

  • En Kommentar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.