Jag har redan berättat att bolagiseringen, och i vissa fall privatiseringen, av de kommunala fjärrvärmebolagen har inneburit stora nackdelar för våra plånböcker. Energiexperter uppskattar att fjärrvärmebolagen tar ut uppemot 5 miljarder kronor för mycket.
Regeringen la nyligen fram en ny fjärrvärmelag som kritiserades hårt av bostadsorganisationerna. De krävde att regeringen tog itu med monopol och höga priser.
Men det blir inget av med den saken, läser jag i nättidningen Realtid. I varje fall inte på länge än.
Regeringen vet inte vad som är ett skäligt pris för fjärrvärme eller om det vore en bra idé med konkurrens. Ändå blir det ingen ny utredning på länge än, säger statssekreterare Ola Alterå till tidningen.
– Det är uppenbart att många tycker att han inte utrett det i botten, säger Ola Alterå, som fått i uppdrag av näringsminister Maud Olofsson att hitta en ny utredare.
Regeringen lovar att pröva priset på fjärrvärmen så att det inte blir oskäligt. Den nya Fjärrvärmenämnden ska tillrättavisa energibolag som tar ut oskäliga priser för att de har monopol i ledningsnätet – fastän regeringen inte vet vad ett oskäligt pris är. Just det skulle en ny utredare också ha besvarat.
Någon ny fjärrvärmeutredning blir det knappast i år. Regeringen hinner inte.
– Vi har över huvud taget en enorm belastning och intensitet på energifrågorna hos regeringen, precis som hos alla regeringar i Europa, skriver Realtid.
Frågan är alltså lågt prioriterad. Kan det bero på att regeringen har en mycket negativ syn på verksamhet som drivs i statlig eller kommunal regi, utan vinstkrav? Att bolagiseringar skapar höga kostnader för oss konsumenter verkar man strunta i!
Andra bloggar om: Fjärrvärme, Kostnad, Uppvärmning, Regeringen, Bolagisering, Privatisering
Lämna ett svar