Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Riksbanken vill ha avgift på kontantuttag
 • Riksbanken tycker att kontanthanteringen är för dyr. Därför efterlyser de att bankerna ska införa en avgift på kontantuttag, i till exempel bankomater.

  Tryckning av sedlar och påfyllning av bankomater är inte gratis. Kontanthanteringen kostar i dag samhället runt elva miljarder kronor per år, skriver TT. En stor del betalas av handeln och bankerna, vilket betyder att det är kunderna som i förläningen får stå för notan i form av högre priser på varor och tjänster.

  – Vi konsumenter ser inte de kostnaderna för de syns inte i några prislistor. De läggs på varupriserna i stället. Om man visste att man fick stå för det skulle man använda mindre kontanter och kort i större utsträckning, säger vice riksbankschef Lars Nyberg till TT.

  Jag tycker förslaget är korkat. I stället borde Riksbanken pressa bankerna för att göra alternativen billigare. Ekonomisajten E24 har beräknat att kortbetalningarna redan kostar oss cirka 10 miljarder per år. Det är höga avgifter som gör att många butiker inte vill ta kort eller lägger på en extra avgift.

  Det går dessutom att minska kontanthanteringen på andra sätt. Gör det till exempel möjligt att föra över pengar mellan bankerna 24/7. Om jag vill föra över pengar på kvällar och helger måste jag använda kontanter. Det är ju fullt möjligt, bankerna hjälper redan sms-låneföretagen att göra detta.

  Uppdatering: Nordeas vd Christian Clausen är beredd att införa avgifter på bankomatuttag för att minska kontanthanteringen och öka användandet av bankkort.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:49

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.