Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Livsmedelskedjorna kritiseras av EU
  • Europaparlamentet anser att de stora livsmedelskedjorna i EU betalar så dåligt att små livsmedelsproducenter har svårt att överleva. Nu kräver parlamentet att EU-kommissionen granskar detta, berättar Ekonomiekot i ett inslag.

    Livsmedelskedjorna kritiseras i flera EU-länder, särskilt i Storbritannien där det rapporteras att småbönder lägger ned sina jordbruk för att de inte kan erbjuda så låga priser som livsmedelskedjorna kräver. En majoritet av Europaparlamentet har undertecknat en deklaration och begär nu att EU-kommissionen granskar hur butikerna påverkar priser och utveckling på EU:s livsmedelsmarknad.

    – Det är väl dags att de stora kedjorna kliver fram och talar om hur de hanterar den här situationen. Det tycker jag är rimligt. Samtidigt kan jag säga att jag tycker att det vore jättebra om kommissionen ur konkurrensrättslig synpunkt tittade på hur livsmedelsmarknaden fungerar och jag kommer själv att ta upp det med konkurrenskommissionären Neelie Kroes inom ett par dagar, säger Lena Ek, centerpartist och EU-parlamentariker, till Ekot.

    Det Ekot tar upp är knappast någon nyhet. Exempelvis kom Jordbruksverket nyligen med en rapport som visade att uppfödarna inte får någon del av de högre priserna på svenskt kött. Det är egentligen förvånande att de senaste svenska regeringarna inte granskat livsmedelshandeln.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:56

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.