Jag har tidigare berättat om att det är oklart vem som tjänar på att det svenska köttet är dyrare i butikerna. Uppfödarna får inte bättre betalt. Nu tar även Ekot upp ämnet. Aktörerna skyller på varandra.
Kött- och charkföretagens chef Åke Rutegård anser att det är livsmedelshandeln som tjänar på det svenska mervärdet.
– Man har ju ett påslag, ett procentpåslag på produkten när man köper in det från våra medlemsföretag, alltså slakterier och köttföretag. Och sen lägger man säkert på lite extra utöver det, och utnyttjar väldigt skickligt efterfrågan från de svenska konsumenterna på det svenska köttet, som konsumenterna känner väldigt stort förtroende för, säger han.
Svensk Dagligvaruhandels chef, Tomas Svaton, tillbakavisar påståendena.
– Ja, alltså det där är ett väldigt spekulativt påstående från dem. Det finns ju ett par led mellan bonden och konsumenten, så att dels så har vi förädlingsindustrin som bönderna själv äger. Och där vet vi att de har dragits med ineffektivitet och höga kostnader i många år. Så väldigt mycket pengar kan gå åt i de här första leden, som kommer efter det att bonden har sålt grisen, säger han till Ekot.
En märklig historia. Varje år betalar vi mellan 1,8 och 3,2 miljarder kronor mer för svenskt kött än för importerat. Vem har rätt? Sanningen kanske ligger mitt emellan!
Andra bloggar om: Kött, Svenskt kött, Importerat kött, Priser, Prisskillnad
[…] Ekot tar upp är knappast någon nyhet. Exempelvis kom Jordbruksverket nyligen med en rapport som visade att uppfödarna inte får någon del av de högre priserna på svenskt kött. Det är […]